Rawatan Micro Needling

Print
Category: Artikel

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Pada post kali ini saya akan membincangkan ttg rawatan Micro needling yg masih belum diketahui ramai.

Apa itu ‘Micro Needling’?

Ia adalah satu kaedah peremajaan kulit utk mengembalikan penampilan kulit yg kembali sihat remaja, dengan kesan sampingan yg minima. Ia memberi hasil yg sama seperti Dermabrasion, Laser dan Deep Chemical Peels ttp kurang invasif dan tidak melibatkan pemusnahan lapisan Epidermis ( lapisan kulit paling atas) Dgn itu, tempoh pemulihan adalah singkat dan kulit tidak sensitive pada cahaya UV , seperti yg terjadi bila membuat rawatan Laser dan chemical peels.

 

Bagaimana ‘Microneedling’ Bertindak?

Dgn menggunakan Titanium Dermaroller ( Penggelek yg mempunyai jarum pada hujungnya) banyak tusukan2 kecil akan dihasilkan. Tusukan2 kecil ini akan menggalakkan pertumbuhan penghasilan kolagen dan Elastin. Hasilnya adalah cepat dan berkekalan.

 

Apakah Keadaan yg Sesuai utk Rawatan ‘ Microneedling’?

Ia sesuai utk:

1) Mengembalikan ketegangan dan keanjalan kulit yg telah mula mengendur.

2) Menebalkan Epidermis dan menambah kepadatan Dermis bagi kulit yg telah nipis akibat penggunaan produk penglupasan.

3) Mengurangkan kedut.

4) Mengurangkan parut jerawat berlubang.

 

Adakah semua orang boleh membuat rawatan ‘Microneedling’?

Adalah perlu utk menyediakan kulit selama 1 bulan sebelum membuat rawatan.

Mereka yg tidak boleh menjalani rawatan ini adalah:

1) Jerawat masih aktif

2) Mengambil ubat tertentu, cthnya Accutane ( sejenis ubat jerawat)

3) Kencing Manis

4) Penyakit melibatkan sistem darah

5) Mereka yg cenderung utk mendapat Keloid.

6) Menghidapi penyakit Herpes Zoster.

 

Berapa kerap ‘Microneedling’ dilakukan?

2X seminggu – selang 1 malam utk rawatan dirumah.

2 bulan sekali utk rawatan dgn Doktor.

 

Adakah terdapat kesan sampingan?

Pada 2-3 hari pertama, kulit akan sedikit kemerahan. Anda akan diberikan tatacara penjagaan kulit setelah membuat rawatan. Jika anda mengikut dgn teliti tatacara yg telah diberikan, tidak ada apa yg perlu dirisaukan.

 

1. Gambar Sebelum Rawatan

 

2. Selepas dua kali rawatan dengan penggunaan serum

 

3. Selepas empat kali rawatan

 

Comments  

 
0 #53 Dr Hasseenah 2014-01-20 11:39
Quoting Fiza R:
assalamualaikum dr..sy fiza. Sy ada parut jeawat sama sprti testimoni d atas. Bleh dr bgtahu jnis rwatan dan kos..perlu byr jumlah tersebut sekali gus atau ansuran..tq

W'salam Fiza
Parut jerawat berlubang TIDAK dapat dikurangkan dgn apa krim sekalipun. Ia hanya boleh DIKURANGKAN dgn rawatan:
1) Microdermabrasion- Sekurang2nya 10X . Kos RM 1440 ( tidak termasuk serum yg akan diberi bersama ). Serum RM210 – 520/sebotol- utk 2-3 bulan.
Rawatan di jalankan 2 minggu sekali di klinik.

2) Microneedling- 3X Rawatan di klinik. Dermaroller akan diberi utk kegunaan dirumah, bersama serum. Kos RM2800 ( rawatan di klinik + serum2)
Rawatan dijalankan 2 bulan sekali di klinik.
Quote
 
 
+1 #52 Dr Hasseenah 2014-01-20 11:38
Quoting yaya:
Assalamualaikum Dr,

Baru2 ini kulit saya telah mengalami jerawat bernanah yang agak banyak, dan telah menyebabkan kulit muka saya berlubang dan kusam serta parut hitam. Ini terjadi slps sy menggunakan produk pengelupasan. sbelum ini sy tidak pernah mengalami keadaan sprti ini. Sekarang jerawat bernanah dah tiada. cuma whitehead saja. Apakah rawatan yg sesuai bg sy ? sy nk dtg klinik Dr tp jauh. perlukah sy ambil set jerawat dahulu, kemudian bru dtg berjumpa Dr ? Tq. :-)

W'salam Yaya.
Rawatan Jerawat blackheads@whit eheads memerlukan penglupasan utk mengeluarkannya . Akan meninggalkan bekas hitam walaupun tidak dipicit ttp kesan boleh dikurangkan kemudian dgn krim setelah jerawat dapat di kawal. Rawatan yg saya cadangkan:
1) Acne gel cleanser-RM48
2) Acne serum-RM58
3) Krim Jerawat- RM55- tidak boleh digunakan jika mengandung.
4) Sunblock-RM98

Setelah tidak menggelupas lagi, tambah :
5) Lotion 10 – RM48 utk mengawal.

Note: Rawatan parut akan dilakukan hanya setelah jerawat dapat dikawal dgn sempurna
Quote
 
 
0 #51 Dr Hasseenah 2014-01-15 11:34
Quoting aiza:
As salam doc

saya ada mslh jrwt dan parut hitam di muka.boleh ke lakukan rawatan microdermabrasion??berapa kosnya, adakah mungkin juga termasuk dgn ubatan slps rawatan?? terima kasih

As SAlam Aiza- Yes, Microderm byk menolong dan yes, perlu guna krim juga utk mempercepatkan rawatan.
Quote
 
 
0 #50 Dr Hasseenah 2014-01-15 11:33
Quoting ika:
Assalamualaikum doc..saya ade masalah pigmentasi di bahagian tgn.mcm mn na hlg kn kesan tompok2 hitam tu? Bolehkah dermaroller digunakan di anggota bdn yg lain selain muka?

W'salam Ika- Yes! Boleh digunakan selain muka. Utk muka, I would advise Peel utk faster result. Utk tempat lain, boleh but may take time. Come and see me if possible :-)
Quote
 
 
0 #49 Dr Hasseenah 2014-01-15 11:31
Quoting hana:
Salam doktor,
Multivitamin usana tu untuk berapa bulan?
Vitamin c untuk berapa bulan?
Bolehkah saya datang ke klinik dan beli di situ terus?

W'salam Hana- Boleh.
Quote
 
 
0 #48 Dr Hasseenah 2014-01-15 11:31
Quoting Rezuwan:
Salam doctor.
Saya ada parut berlubang di pipi..saya nak beli dermaroller di kedai doctor bersama serum.boleh kah saya buat rawatan sendiri di rumah.dan suze apakah yang sesuai untuk parut lubang yg sederhana? TQ

W'salam Rezuan- Perlu rawatan dermaroller di klinik juga. Otherwise kesan sgt lambat.
Quote
 
 
0 #47 Dr Hasseenah 2013-12-24 12:23
Quoting Liyana:
salam dr.. saye ada masalah parut jerawat hitam dan lubang pori yg besar... kawasan pipi shj... sekarang jerawat dah x ade just tggal parut2 hitam.. bole Dr terangkan kos rawatn u selesaikan masalah ni?

As Salam Liyana- Saya perlu melihat tahap parut sebelum decide apa treatment yg sesuai dan berapa lama :-)
Quote
 
 
-2 #46 Dr Hasseenah 2013-12-24 12:22
Quoting asmidar:
salam doc,

Saya mengalami mslh parut jerawat yg berlubang..mcm2 supplment sy ambil tuk hilangkan kesan tersebut..mcm skrg sy maintain vit e, c & esp shaklee tuk hilangkan lubang2 jerawat.tp mcm xde kesan.plebagai cara sy buat doc.sy mmg teramat2 malu.
1.cmner doc klu sy nk buat rawatan ni?sy dkt kelantan.
2. klu pregnent blh ke doctor?
3. rm brp kos rawatan ni doctor?

As Salam Asmidar-
1) Microneedlng is the best. Ada patient dari Kelantan yg datang buat. Hanya perlu datang setiap 2 bulan.
2) TIdak boleh. Ada 1 serum yg perlu digunakan sewaktu rawatan yg tdk boleh semasa mengandung.
3) RM2800- 2 needle roller , 4 serum dan 3 rawatan dgn Dr.
Quote
 
 
0 #45 Dr Hasseenah 2013-12-24 11:06
Quoting Jannah:
As salam doc. sy nk tny, knp krim jerawat tak seseuai utk org mengandung? adakah dia mengandungi bahan yg memudaratkn? minta pandangan doc. dan lotion 10 ape fungsinya ya? boleh digunakan sekiranya ade jerawat?

As Salam Jannah - Krim jerawat boleh memudaratkan janin. Lotion 10 utk mengeluarkan kulit mati pada permukaan kulit dan liang. Yes. Boleh digunakan utk jerawat.
Quote
 
 
-1 #44 Dr Hasseenah 2013-12-24 11:05
Quoting emmy:
dr,saya mmg berminat untuk menjalani rawatan parut berlubang d klinik dr..adakah saya perlu mmbuat appointment terlebih dahulu?jika saya pergi buat pertama sesi,adkah dr akn consultation dulu or terus buat rawatn?

As Salam Emmy- Lebih baik appt dulu. Sessi pertama lebih pada perbincangan ttg rawatan2 yg boleh dibuat. Then you will make your own decision.
Quote
 
 
0 #43 Dr Hasseenah 2013-12-24 11:04
Quoting masmona:
Salam doc,saya nak bertanya tentang chicken pox berlubang pada muke...pada muke saya tak banyak tapi besar2 mcm kawah dah seday kadang2 saya tengok...Agak2 brapa doc untuk rawatan ni??? tq :)

As Salam Masmona - Jika parut chicken pox & agak besar, lebih sesuai buat laser. Sila keklinik berdekatan yg mempunyai perkhidmatan Laser
Quote
 
 
+1 #42 Dr Hasseenah 2013-12-24 11:02
Quoting joe:
Salam..doctor kalau parut jrawat yg xsberapa teruk ,brapa kali rwtan kna buat?kos nya?
Just bg pudar 20% pn ok dah

As Salam Joe- Jika parut gelap, cuma perlu krim & microdermabrasi on ( jika ingin lagi cepat). Berapa kali rawatan bergantung kpd respond kulit dan tahap parut.
Quote
 
 
0 #41 Dr Hasseenah 2013-12-24 11:01
Quoting farihah:
salam doktor, saya nak tau, saya mengalami masalah parut jerawat berlubang tapi tidak terlalu dalam. saya ade membaca yang rawatan parut yang tidak terlalu dalam ialah Mikrodermabrasion dan setiap kali rawatan kos rm150. berapa lama proses ini akan berterusan sehingga kulot pulih? dan jika saya pergi ke klinik doktor untuk meminta nasihat terlebih dahulu xpe k?

As Salam Farihah- Boleh dtg utk bingcang dahulu.
Quote
 
 
0 #40 Dr Hasseenah 2013-12-07 16:24
Quoting Maz:
Salam doktor,

boleh doc bg tahu saya kos rawatan tuk parut berlubang(tak terlalu dalam tapi kecil2).

jerawat sy sudah terkawal dan cuma tumbuh sebiji dua sahaja ketika dtg bulan dan akan hilang semula..sy juga telah mengamalkan vitamin2 seperti C,E dan soy protein dan ianya memberikan kesan yg baik.

Jadi soalan sy:

1) berkenaan dengan kos rawatan.berapa kos rawatan untuk microdermabrasion?

2) bila perlu dibayar samaada berperingkat2 mengikut rawatan atau sekaligus?

3) Bila boleh sy mulakan rawatan jika sy dah bebeas masalah jerawat?pertama kali dtg atau sy perlu menunggu beberapa bulan dahulu?ini kerana sy perlu arrange masa sy.kerana sy tinggal jauh dr SA. Jika ada kesempatan khamis ini sy akan cari klinik doc:).

Terima kasih doktor :lol:

As Salam Maz
1) RM180/treatment
2) Jika mengambil pakej, perlu bayar sekaligus.
3) Boleh di mulakan jika anda telah bebas jerawat.
Quote
 
 
0 #39 Dr Hasseenah 2013-12-07 16:21
Quoting sham:
Slm doc..saya nk tahu berapa kos rawatan di klinik dac..dan brpa kali rawatan yang perlu saya buat..umur saya 35thun..saya mempunyai parut jerawat dan jeragat..apakah treatment yg sesuai untuk saya..dan berapa lama kah masa untuk pulih..harab doc dapt memberi jawapan. .t.kasih.

W'salam Sham- Jika microneedling- RM 2800. 3X rawatan di klinik, setiap 2 bulan. Jika perlu, boleh dilanjutkan
Quote
 
 
0 #38 Dr Hasseenah 2013-11-20 13:17
Quoting niza:
Assalamualaikum Dr,

Orang yg tak sesuai menjalani microneedling ni antaranya yg ada:
4) Penyakit melibatkan sistem darah

Kalau ada low blood pressure & hemoglobin rendah sesuai ke Dr?

As Salam- Boleh. Tak ada masalah.
Quote
 
 
0 #37 Dr Hasseenah 2013-11-20 12:56
Quoting siti:
salam Doc,

dulu kulit saya mmg bermasalah. bnyk jerawat.tp skrg jerawat da x de. tinggal parut dkt kedua2 belah pipi saya.. parut saya x brp dalam tp saya still rsa x selesa sbb rsa org asik pandang dkt bhgn itu je b;e dorg berckp dgn saya. Jd saya nk taw rawatan yg manakah yg plg sesuai utk mslh kulit saya?

wassalam.

As Salam Siti- jika hanya sedikit & tidak dalam, cukup dgn peeling shj iaitu mechanical peeling( microdermabrasi on) @ chemical peeling. Jika berlubang agak dalam, needling lebih sesuai. Saya perlu melihat dgn lebih dekat utk decide yg mana lebih sesuai.
Quote
 
 
0 #36 Dr Hasseenah 2013-11-20 11:48
Quoting shafikah:
Doc...if sy pernah ambik roaccutane 3 bln lps boh ke sy buat micro needling ni? Sy ade parut jerawat yg dalam tetapi sikit je..rawatan ape yg sesuai utk hilangkn parut? Sy jg ade masalah benjolan minyak di hidung sy..mcm mn na hlgkn nya?

As Salam- Jika mengambil accutane, perlu tunggu minimum 6 bulan sebelum buat microneedling. Benjolan minyak boleh dikurangkan dgn accutane @ rawatan laser.
Quote
 
 
0 #35 niza 2013-11-20 11:28
Assalamualaikum Dr,

Orang yg tak sesuai menjalani microneedling ni antaranya yg ada:
4) Penyakit melibatkan sistem darah

Kalau ada low blood pressure & hemoglobin rendah sesuai ke Dr?
Quote
 
 
+1 #34 shafikah 2013-11-15 19:07
Doc...if sy pernah ambik roaccutane 3 bln lps boh ke sy buat micro needling ni? Sy ade parut jerawat yg dalam tetapi sikit je..rawatan ape yg sesuai utk hilangkn parut? Sy jg ade masalah benjolan minyak di hidung sy..mcm mn na hlgkn nya?
Quote
 

Add comment

Security code
Refresh